duminică, 5 iunie 2011

Calculatoarele portabile – Avantaje și tendințe

Tehnologia se intersectează tot mai mult cu majoritatea domeniilor vieții noastre și a evoluat foarte mult în ultimii 15 ani. Dispozitivele tind să devină tot mai mici (şi portabile), să facă tot mai multe lucruri, mai repede, și au devenit tot mai accesibile. În acest articol voi evidenția câteva lucruri generale despre calculatoarele portabile, și în curând voi pune la dispoziție o serie de articole în care voi aborda netbook-urile (sau minilaptop-urile), laptop-urile, tabletelesmartphone-urile pentru o evaluare cât mai clară în cazul în care se dorește achiziția unui astfel de dispozitiv.

Avantaje și dezavantaje:

Avantajele calculatoarelor portabile a dus la cresterea fenomenală a cotei de piață în ultimii ani:
  • Dimensiuni și greutate reduse, ceea ce determină o portabilitate crescută și puțin spațiu ocupat (pe birou), în plus sunt ușor de ascuns/depozitat;
  • Deși slabe sau medii, configurațiile sunt în general echilibrate și un cumpărător neexperimentat nu își va bate capul cu alegerea componentelor;
  • Nu necesita UPS deoarece au baterie de acumulatori proprie;
  • Conectivitate mare, wireless în special;
Dezavantajele calculatoarelor portabile sunt mai numeroase, însă au o pondere mai mică în decizia de achiziție deoarece atenția este îndreptată către avantajele date de portabilitate:
  • Au performanțe slabe sau medii, iar pentru performanțe ridicate prețurile sunt foarte mari.
  • Oferă posibilități limitate de upgrade/mooding.
  • Sunt mai dificil de curățat de praf, și acumulează mai ușor bacterii și microbi deoarece sunt sunt utilizate în diverse medii. De aceea, dacă avem un laptop mai plimbăreț, poate nu e cea mai bună idee să îl luăm cu noi în pat. icon smile Calculatoarele portabile   Avantaje și tendințe
  • Datoriă portabilității sunt utilizate în poziții incomode ce pot genera probleme de sănătate.
  • Sunt mai ușor de pierdut/furat.
  • Folosind des conexiunile wireless, informațiile pot fi mai ușor interceptate decât în cazul conexiunilor cu fir.
  • Unele calculatoare portabile nu au unitate optică și necesită unitate optică externă.
  • Se încălzesc și căldura emanată poate fi denajantă pe timpul verii, dar se poate rezolva ușor cu un cooler pad.
Deși dezavantajele sunt aparent numeroase, observăm că ele țin în general de performanță iar restul se pot evita relativ ușor.

Cele trei lucruri esenţiale pentru un calculator portabil:

  • Dimensiunea este în general primul lucru pe care îl stabilim când dorim un calculator portabil şi este strâns legată de uşurinţa de a-l transporta. Cu cât intenţionăm să transportăm mai des calculatorul portabil cu atât e de preferat să o dimensiune cât mai redusă şi implicit cu o greutate mai mică, dar trebuie ținut cont și de performanțele necesare pentru scopul acestuia.
  • Performanţa de obicei este a doua caracteristică importantă. Dacă avem nevoie de un calculator portabil însă performanţa trebuie totuşi să primeze atunci dimensiunea nu este primul factor de luat în considerare, pentru că în general calculatoarele, cu cât sunt mai mici cu atât şi performanţa lor e mai slabă. Sunt şi excepţii însă destul de solicitante financiar.
  • Autonomia este iarăşi un aspect important, care contează cu atât mai mult mai ales dacă doriţi să utilizaţi calculatorul portabil “pe teren” sau în zone unde nu aveţi acces la reţeaua electrică.

Alegerea unui calculator portabil în funcție de scop și utilizare:

  • Lucrul efectiv în cazul profesioniștilor poate fi dus la bun sfârșit cel mai ușor și repede cu un laptop (14-17 inch). Un netbook este greoi pentru că are tastatura și display-ul mici, plus că performanțele nu sunt foarte mari. Tableta se poate dovedi și ea folositoare în cazul organizării lucrului sau în cazul sarcinilor ușoare, dar tastatura virtuală necesită un timp de acomodare și poate fi o barieră când vine vorba de productivitate. Smartphone-ul este eficient pentru comunicare, însă când vine vorba de lucru nu oferă prea multe opțiuni.
  • În tilizarea de zi cu zi acasă sau școală în cazul celor care au nevoie de portabilitate ridicată, un laptop ultraportabil (11-13 inch) sau un netbook (8-10 inch) se pot dovedi suficiente. De asemenea și o tabletă ar putea fi potrivită însă depinde de aplicațiile necesare.
  • Pentru navigarea pe internet un laptop oferă un display mare (15-17 inch), însă are și o greutate pe măsură. Dacă vrei să navighezi pe internet când te deplasezi s-ar putea să descoperi că un netbook (8-10 inch), un laptop ultraportabil (11-13 inch) sau o tabletă sunt suficiente, au o autonomie mai mare și sunt mai ușor de cărat. Desigur, dacă navighezi mai puțin sau folosești un agregator RSS s-ar putea să ți se pară mai comod să navighezi folosind un smartphone.
  • Pentru comunicare este clar că smartphone-ul este lider. Telefon, e-mail, rețele sociale, toate într-un dispozitiv de dimensiuni reduse. O opțiune interesantă ar mai fi netbook-ul sau tableta în cazul în care dorești o versatilitate mai mare (de exemplu să utilizați tweetdeck sau altele).
  • Redarea de conținut multimedia se poate face pe oricare dintre dispozitivele enumerate. În mod cert, un laptop (15-17 inch) vă oferă o rezoluție mai mare, unitate optică (DVD sau chiar BluRay), poate o placă de sunet, o accelerare video în cazul filmelor HD, deci o experiență mai bună. Totuși un netbook, un laptop superportabil (13 inch) sau o tabletă ar fi o opțiune mai bună în călătorii datorită dimensiunilor reduse și autonomiei ridicate.
  • Pentru jocuri se pune următoarea întrebare: ne jucăm acasă sau când ne deplasăm în mijloacele de transport? Pentru acasă în mod cert un desktop replacement cu o super configurație este cea mai bună opțiune, însă pentru cazul în care călătorim cel mai probabil smartphone-ul este cea mai bună opțiune.

Concluzii și tendințe


Se pare că vremea desktop-ului apune și ne îndreptăm cu pași repezi spre o nouă etapă, dominată de calculatoarele portabile în forme deja cunoscute și mai ales unele noi: laptop-uri, netbook-uri, smartphone-uri și tablete. Se estimează că până în 2015 numărul smartphone-urilor conectate la internet va depăși numărul pc-urilor, așa că putem conchide că tendința este spre simplificare și miniaturizare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Contacte